Artrose en fysiotherapie

Wetenschappelijk onderzoek naar fysiotherapie bij artrose 

Het NIVEL (Nederlands instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) en de Universiteit van Tilburg doen momenteel onderzoek naar het programma e-Exercise. Er wordt samengewerkt met zo’n 200 fysiotherapeuten.

Doel 
Het belangrijkste doel van het onderzoek is om een programma te ontwikkelen waardoor mensen met artrose meer gaan bewegen en minder klachten ervaren in hun dagelijks functioneren. Naast de effectiviteit van e-Exercise wordt er ook gekeken naar de financiële kant. Patiënten die meedoen aan het onderzoek krijgen vragenlijsten over hun artrose-klachten, de kosten die gemaakt worden rondom hun artrose en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Dit laatste wordt ook gemeten met een beweegmeter.

Twee groepen
De deelnemende fysiotherapiepraktijken zijn verdeeld over twee groepen. Een deel van de fysiotherapiepraktijken geeft fysiotherapie in combinatie met het online programma e-Exercise en een deel van de fysiotherapiepraktijken geeft reguliere fysiotherapie.

Interesse?
Heeft u artrose in uw heup of knie en wilt u graag begeleiding bij het stapsgewijs meer gaan bewegen? Mensen met knie- en\of heupartrose (leeftijd 40-80 jaar) die graag op een actieve manier met hun artrose willen omgaan, kunnen zich aanmelden bijFysiotherapie Nuenen.

Over artrose
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden, maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals knieën, nek, onderrug, heupen, duim, vingers en grote teen. In de praktijk kan het gebeuren dat patiënten door deze klachten fysieke activiteit gaan vermijden. Regelmatig bewegen houdt de gewrichten soepel en de spieren sterk. De fysiotherapeut kan u helpen om stap-voor-stap meer te gaan bewegen, rekening houdend met de artrose. De aandoening komt vaak voor: ongeveer 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Indien u geen fysiotherapie in uw aanvullende verzekering heeft, komen de fysiotherapiekosten voor eigen rekening.
Voor meer informatie:

http://e-exercise.nl/onderzoek.php
http://www.nivel.nl/nieuws/artrose-start-onderzoek-naar-combi-van-fysiotherapeut-en-online-beweegprogramma